Eiland

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan en behoort tot de gelijknamige archipel, waarvan ook Porto Santo, de Ilhas Desertas (verlaten eilanden) en Ilhas Selvagens (woeste eilanden) deel uitmaken.

Madeira is 57 km lang en 23 km breed en heeft een omtrek van 151 km. Maar door de hoogteverschillen op dit wonderschone eiland, heb je het gevoel dat het enorm groot is!

Madeira ligt ca. 900 km voor de kust van het moederland Portugal en 600 km voor de kust van Marokko.

Meer informatie over Madeira en Porto Santo

 

Natuur

Het uit de Atlantische Oceaan oprijzende eiland is van vulkanische oorsprong met steile basaltrotsen. Waarschijnlijk is dit eiland zo'n 20 miljoen jaren geleden ontstaan als gevolg van aardbevingen en vulkanische uitbarstingen.

Een indruk van het eiland geeft dit filmpje .

Er loopt een bergketen van oost naar west over het eiland, die door twee rivieren wordt gespleten: de Brava en de São Vicente.

De geografische scheiding tussen oost en west wordt gevormd door de 1007 m hoge pas

"Boca da Encumeada".

Ten westen van deze kloof ligt de hoogvlakte Paúl da Serra, 17 km lang en 6 km breed. Gemiddeld ligt de Paul da Serra 1300 m boven de zeespiegel.

 

Hier ontspringen de meeste rivieren, zoals de grootste, de Ribeira da Janela.

De rivieren op Madeira kennen een sterk verval tot wel 10%, hierdoor en ook door de samenstelling van de vulkanische bodem wordt Madeira gekenmerkt door diepe dalen.

De Paúl da Serra is ook het domein van de vrij rondlopende runderen, hele families wandelen rustig langs je heen.

 

Madeira heeft bijna geen zandstranden, behalve de steeds meer opkomende kunstmatig aangelegde strandjes met zand uit de Sahara.

Het hele eiland heeft Levadas (kanalen), die al in de 15e eeuw werden aangelegd, met het doel het water uit het noorden naar het droge zuiden te brengen. Langs deze kunstmatige waterwegen zijn de mooiste wandelroutes: een waar paradijs voor de wandelaar.

Voor de meeste wandelingen is een goede conditie vereist, maar er zijn ook routes voor de minder geoefende wandelaar.

Ook zonder wandelambities is Madeira een fantastische bestemming voor de natuurliefhebber.

Op Madeira bevindt zich ook de op één na hoogste klif van Europa, tevens de op één na hoogste klif ter wereld: deCaboGirão (kaap van de terugkeer), 580 m hoog. Het is de moeite waard om erheen te gaan, het is echter wel vrij touristisch en daar moet je van houden.

Cabo Girão

Een derde van het eiland is overigens meer dan 1000 m hoog. De Pico Ruivo de Santana is met z'n 1861 m de hoogste berg op Madeira. Van hieruit kunt u de koningswandeling naar de Pico Arieiro (1818 m) maken.

 

Historie

In 1420 werd Madeira ontdekt door de Portugese zeevaarder João Gonçalves Zarco en hij noemde het eiland "Ilha da Madeira" (het houteiland) .

Hij zette voet aan land en liet de bossen verbranden en de nu nog bestaande terrassen

voor akker-en wijnbouw werden aangelegd. Later werden dus ook de al reeds genoemde

levadas over het hele eiland gebouwd. Dit unieke irregatiesysteem heeft ervoor gezorgd

dat het droge zuiden geen verdord landschap is geworden. Dit alles dankzij het meer

waterrijke noorden, waar de vegetatie geweldig is.

In het begin van de negentiende eeuw bezetten de Engelsen een negental jaren lang het

eiland en ook nu kun je de engelse invloeden nog zien.

Het is misschien ook daarom dat men met de Engelse taal erg ver komt op dit eiland.

De nu op Madeira aanwezige flora is te danken aan de Europese kolonisten, die deze naar Madeira brachten.

De hoofdstad van Madeira is Funchal, welke al in 1508 stadsrechten kreeg.

Op dit moment woont ongeveer de helft van de totale bevolking (ca. 300.000)

in Funchal en is samengesteld uit een zeer heterogene bevolking: Portugesen, Hollanders, Italianen, Spanjaarden, Moren en uit Spanje verdreven Joden.

Het grootste deel van de Maderensers is katholiek. Dit is goed te merken aan allerlei

verschillende feesten, verdeeld over het hele eiland en het hele jaar door.

Maar het allerbelangrijkste feest voor alle bewoners is kerstmis.

 

Flora en Fauna

De rijkdom aan flora is immens, wild en gecultiveerd loopt door elkaar heen.

Aan elke wegrand zie je de weelderig bloeiende Agapanthus en Hortensiin verschillende kleuren bloeien.

Het is niet geheel duidelijk, waar de aanplant begint en het wild groeien eindigt, maar mooi is het in ieder geval wel. Ook wordt alles goed onderhouden.

 

Naast deze twee soorten zijn er nog over de 1000 soorten bomen en planten, te veel dus om op te noemen: het hele eiland is één grote tuin!

Problemen zijn er wel met de eucalyptus, die jaren geleden naar Madeira is gebracht, omdat het een snel groeiende bomensoort is en men dacht dat het goed te gebruiken zou zijn voor allerlei doeleinden.

Deze bomen groeien in de hoger gelegen gebieden en verdringen alle andere bomen en planten. Ook is gebleken dat het geen hout is, dat voor de bouw of anderzins gebruikt kan worden en men is dan nu ook bezig, deze uit te roeien, om andere bomen meer kans op groei te geven, maar dat kost heel veel moeite en geld.

Ook is er niet het goede gereedschap voorhanden, omdat de wortels zich explosief hebben verspreid en het uitermate moeilijk is, deze te verwijderen.

Vruchten zijn er ook volop: mango's, papaja's en avocado's, om maar een paar te noemen. Ook heeft Madeira een heerlijke banaan, die in de 16e eeuw werd ingevoerd. Deze kleine, zeer aromatische bananen groeien tot ca. 300 m hoogte. Toen wij ons grondstuk zochten, werd ons dan ook aangeraden, niet boven die bananengrens uit te gaan, omdat het daar meer waait en over het algemeen kouder en mistiger is, dit geldt trouwens niet allen voor het Noorden maar ook voor de zuidkant! Ons huis ligt dan ook maar 200 m boven de zeespiegel, we hebben goed geluisterd!

 

Gallery